Europa en un click
  
  
1. ACTUALITAT DE LA UE
EL REGNE UNIT VOTA A FAVOR DE DEIXAR LA UNIÓ EUROPEA
  
Els ciutadans del Regne Unit van decidir, amb un 51,9% dels vots en un referèndum celebrat el passat 24 de juny, sortir de la Unió Europea. Serà la primera vegada a la història de la UE que un Estat membre en marxi. Per a fer-ho, caldrà seguir els passos establerts a l’article 50 del Tractat de la UE (TUE), en un procés que pot durar fins a dos anys.

En primer lloc, caldrà que el Regne Unit notifiqui oficialment la seva intenció de retirar-se al Consell Europeu (fet que encara no s’ha produït), i posteriorment el Consell Europeu fixarà les directrius per a les negociacions entre la UE i el Regne Unit per establir un acord de sortida. En tercer lloc, la Comissió Europea farà les seves recomanacions per a les negociacions de sortida, que hauran de tenir un negociador de la UE, nomenat pel Consell de la UE. Finalment, per a aprovar l’acord de sortida del Regne Unit, caldrà el consentiment del Parlament Europeu, aprovació del Consell de la UE i ratificació dels canvis als tractats actuals per part dels altres Estats membres de la UE.

Més informació: Parlament Europeu

  
  
  
2. PROGRAMES I CONVOCATÒRIES
SUBVENCIONS PER AL DESENVOLUPAMENT DE PROGRAMES ADREÇATS A PERSONES IMMIGRANTS NACIONALS DE TERCERS PAÏSOS
  
L’objectiu d’aquesta convocatòria de subvencions és fomentar el desenvolupament de programes orientats a intervenir sobre les necessitats específiques de la població immigrant derivades de la diversitat d'orígens culturals i de les seves circumstàncies especials, complementant així els programes dirigits a la població en general.

Aquestes subvencions són a càrrec de tres línies de finançament diferents: pressupostos de l’Estat espanyol, Fons Social Europeu i Fons europeu d'Asil, Migració i Integració. Hi poden optar entitats o organitzacions no governamentals sense ànim de lucre d’àmbit estatal i organismes internacionals que tinguin seu permanent a l’Estat espanyol.

Termini: 25 juliol 2016
Més informació: convocatòria BOE

  
  
  
CONVOCATÒRIA DEL PREMI UNIÓ EUROPEA DE PATRIMONI CULTURAL 2017
  
El Premi Unió Europea de Patrimoni Cultural vol destacar els millors èxits d'Europa en la cura del patrimoni, i reconeix els millors projectes de restauració, la investigació més destacada, els professionals i voluntaris del patrimoni més implicats, així com la millor sensibilització, formació i programes educatius.

El Premi reconeix cada any fins a 30 casos de patrimoni destacats d'arreu d'Europa. Fins a set casos són seleccionats com a guanyadors del Gran Premi i un rep el Premi del Públic, elegit en una enquesta en línia. Tots els guanyadors reben un certificat, així com una placa o trofeu. Els guardonats del Gran Premi també reben 10.000 € cadascun. Les candidatures poden ser presentades pels països que participen en el programa Europa Creativa de la Comissió Europea.

Termini: 1 octubre 2016
Més informació: web Europa Nostra

  
  
  
INICIATIVA VOLUNTARIS UE: PROJECTES DE DESPLEGAMENT DE VOLUNTARIS D’AJUDA DE LA UE EN TERCERS PAÏSOS
  
Aquesta convocatòria de projectes preveu el finançament d’accions que condueixin al desplegament de Voluntaris d’Ajuda de la UE per donar suport i complementar les operacions d’ajuda humanitària a tercers països en projectes centrats en la reducció dels riscos de catàstrofes, la preparació per a casos de catàstrofes i el reforç del vincle entre l’ajuda d’emergència, la rehabilitació i el desenvolupament.

Amb aquesta convocatòria es preveu el desplegament de 350 professionals novells o experimentats per a l’execució de projectes d’ajuda humanitària en tercers països amb catàstrofes o crisis. També es finançaran les oportunitats de voluntariat en línia, pràctiques d’aprenentatge a Europa per a 100 professionals novells i altres tasques de reforç de les capacitats organitzatives.

Termini: 1 de setembre de 2016
Més informació: convocatòria

  
  
  
3. SOM EUROPA
JOVES LLEIDATANS PARTICIPEN EN DOS INTERCANVIS JUVENILS EUROPEUS A FINLÀNDIA I PORTUGAL
  
El Departament de Joventut organitza activitats internacionals dins el programa europeu Erasmus+ amb l’objectiu de fomentar la cohesió social, el respecte a altres cultures i la mobilitat dels joves, entre els diferents països de la Unió Europea.

En el marc del programa Erasmus +, s’han aprovat dos intercanvis juvenils amb participació de joves de Lleida: en primer lloc, un grup de 12 joves lleidatans han estat a Finlàndia en un intercanvi amb altres joves de Finlàndia, Macedònia i Irlanda, del 26 de juny al 6 de juliol, on el centre d’interès comú han estat els Drets Humans; en segon lloc, un grup de 6 joves participarà en un intercanvi de 12 dies a Portugal amb altres joves de Portugal, Grècia, Itàlia i Romania, del 18 al 28 de juliol, en un intercanvi d’arts.

Més informació: Departament de Joventut- Ajuntament de Lleida

  
  
  
4. DESTAQUEM
PRÀCTIQUES REMUNERADES AL CONSELL DE LA UE 2017
  
Pràctiques de 5 mesos per a recent titulats universitaris a la Secretaria General del Consell de la Unió Europea. Requisits: tenir la nacionalitat d'un estat membre de la UE o d'un país candidat, acreditar bon coneixements de francès o anglès i no haver gaudit anteriorment de cap pràctica remunerada superior a 2 mesos a qualsevol institució de la UE.
Presentació de sol•licituds dins el 31 d’agost 2016.
Consell de la UE

  
  
  
PRÀCTIQUES REMUNERADES A LA COMISSIÓ EUROPEA
  
Pràctiques de 5 mesos per a titulats universitaris a diversos serveis i Direccions Generals de la Comissió Europea. Requisits: tenir bon nivell d’anglès, francès o alemany i no haver gaudit anteriorment d’una beca de pràctiques a qualsevol institució europea per estades superiors a 6 setmanes.
Presentació de sol•licituds: del 18 de juliol al 31 d’agost. Inici de les pràctiques al març de 2017.
Comissió Europea

  
  
  
BEQUES DE SUPORT A LA PROMOCIÓ TURÍSTICA DE LA MARCA CATALUNYA ALS CENTRES DE PROMOCIÓ TURÍSTICA DE CATALUNYA
  
Convocatòria de 7 beques de pràctiques als centres de Promoció Turística de Catalunya a Madrid, Frankfurt, Brussel•les, París i Londres per a persones titulades universitàries oficials de grau mitjà o superior (persones diplomades, llicenciades o graduades), menors de 30 anys. Presentació de sol•licituds fins el 15 de setembre.
Agència Catalana de Turisme

  
  
  
5. PRIORITATS DE LA COMISSIÓ JUNCKER
AVALUACIÓ DEL PLA D’INVERSIONS PER A EUROPA EN EL SEU PRIMER ANY DE FUNCIONAMENT
  
Després d’un any de funcionament del Pla d’inversions per a Europa, aquest Pla ha finançat un total de 64 projectes, amb un total de 9.300 M€, i s’han signat també fins a 185 acords de finançament, per un valor de 3.500 milions. Està previst que aquestes inversions beneficiïn més de 140.000 pimes europees i generin 100.000 M€ d’inversió a tota la Unió Europea. A Espanya, el Pla d’inversions per a Europa ha finançat, a través del Banc Europeu d’Inversions (BEI), sis projectes d’infraestructures i innovació i vuit acords de finançament per tal de fer arribar liquiditat a les pimes.

Un dels sis projectes s’ha signat amb l’empresa catalana Grifols, que ha obtingut 241 M€ per finançar un projecte de recerca de teràpies, diagnòstics i solucions mèdiques derivades del plasma per a hospitals. L'Estat espanyol és el 5è país més beneficiat pel pla darrere d'Itàlia, França, el Regne Unit i Alemanya.

Més informació: Comissió Europea

  

Europe Direct Lleida
C/Major, 31 bis - 25007 Lleida | Tel. 973 700 675 http://europedirect.paeria.cat/

Per consultar els enllaços, cal obrir el correu prèviament, ja que no funcionen en 'Vista prèvia'
Per consultar, modificar o cancel·lar les seves dades d'aquest servei premi aquí

Soc de Lleida